11/9 CLOSE

Belgien, 2022

Regi: Lukas Dhont

Medverkande: Eden Dambrine, Gustav De Waele, Émilie Dequenne

Speltid: 104 min


De två trettonåringarna Léo och Rémi har alltid varit väldigt nära vänner. Allt kastas dock över ända när de hamnar i nya sociala sammanhang på högstadiet. Deras tidigare så otvungna vänskap bedöms och värderas av de andra eleverna. Under det sociala trycket börjar pojkarna glida isär. Close är en film om vänskap och utanförskap. Med precision skildras hur gruppens påverkan kan få individen att överge sina ideal för att passa in.


Länkar till recensioner och trailer:

Imdb (engelska)   MovieZine

25/9 DEN BLÅ KAFTANEN

Marocko, 2022

Regi: Maryam Touzani

Medverkande: Lubna Azabal, Saleh Bakri,, Ayoub Missiou

Speltid: 118 min


Det gifta paret Mina och Halim driver ett skrädderi där Halim syr och broderar de mest fantastiska kaftaner, men när Mina blir sjuk tar de in lärlingen Youssef. Det blir upptakten till ett triangeldrama. Det är en kamp mot döden, religiösa påbud och idéer om hur relationer ska se ut. Samtidigt blir filmen en stillsam hyllning till ett utdöende hantverk med närbilder på tyger, trådar, detaljer och ljudet av händer

mot frasigt tyg.


Länkar till recensioner och trailer:

Imdb (engelska)     MovieZine

9/10 MINNAS PARIS

Frankrike, 2022

Regi: Alice Winocour

Medverkande: Virginie Efira, Benoît Magimel, Grégoire Colin

Speltid: 105 min


Filmen skildrar hur ett av offren i Parisattackerna 2015 sakta läker sitt trauma genom att återskapa sina minnen. Till hjälp har hon andra överlevare från den restaurang där attentatet skedde. Alice Winocour har med skärpa och inkännande skapat en film om hur posttraumatisk stress kan upplevas och den process de drabbade går igenom för att komma tillbaka till ett nytt liv. Ett liv som aldrig kan bli som förr.


Länkar till recensioner och trailer:

Imdb (engelska)     MovieZine

23/10 DE ÅTTA BERGEN

Italien, 2022

Regi: Felix van Groeningen, Charlotte Vandermeersch

Medverkande: Lupo Barbieri, Christiano Sassella, Elena LIetti

Speltid: 147 min


Pietro växer upp i Turin men tillbringar somrarna i bergsbyn där Bruno bor. Pietros föräldrar har sina arbeten i staden, men lever ständigt med en längtan till bergen. Bruno växer upp på en bondgård. Trots alla olikheter och det tidvis långa avståndet mellan dem både psykiskt och fysiskt består vänskapen, med kärleken till naturen och bergen och en delad barndom som förenande kraft.


Länkar till recensioner och trailer:

Imdb (engelska)  MovieZine

6/11 KORSETT

Österrike m.fl., 2022

Regi: Marie Kreutzer

Medverkande: Vicky Krieps, Florian Teichtmeister, Katharina Lorenz

Speltid: 113 min


Kejsarinnan Elisabeth av Österrike är vida känd för sin skönhet och extravagans, men när hon 1877 fyller 40 år förväntas hon inordna sig i en mer tillbakadragen roll. Men ”Sisi” är fast besluten att upprätthålla sin image och snör korsetten allt hårdare. Äktenskapet med Frans Joseph skaver och hon börjar trotsa och treva efter det som gått förlorat sedan hennes ungdoms sorglösa dagar. Ett delikat och lekfullt kostymdrama.


Länkar till recensioner och trailer:

Imdb (engelska)     MovieZine

20/11 JOYLAND

Pakistan, 2022

Regi: Saim Sadiq

Medverkande: Ali Junejo, Rasti Farooq, Alina Khan

Speltid: 126 min


I en av årets mest poetiska filmbilder kör Haider hem på mopeden i Lahore-natten med en tremeters pappdocka på styret. Dockan föreställer Biba, den stora stjärnan på den erotiska nattklubb där Haider fått jobb som bakgrundsdansare. Haider är gift i ett arrangerat äktenskap, men både han och frun Mumtaz besväras av de genusrelaterade krav som finns i familjen. Fick jurypriset i sektionen Un Certain Regard på Cannesfestivalen.


Länkar till recensioner och trailer:

Imdb (engelska)    MovieZine

4/12 EO

Polen, Italien, 2022

Regi: Jerzy Skolimowski

Medverkande: Hola, Tako, Marietta

Speltid: 88 min


I en omvälvande historia får vi se det moderna Europa genom en åsnas ögon. När Eo inte får vara kvar på cirkusen hamnar han först på en bondgård, men rymmer därifrån. Likt en hjälte i en pikareskroman hamnar han i farliga, märkliga och äventyrliga situationer. Under sina resor stöter han på både bra och dåliga människor och upplever såväl glädjeämnen som sorger. Den som en gång sett världen genom Eos ögon blir aldrig mer densamma.


Länkar till recensioner och trailer:

Imdb (engelska)    MovieZine