28/3 THE FATHER

Storbritannien, 2020

Regi: Florian Zeller

Medverkande: Anthony Hopkins, Olivia Colman

Speltid: 97 min


80­-årige Anthony bor ensam. En ordningsam och självständig man som inte vill ha någon hjälp i vardagen. Men dottern Anne har sett hur han glömmer, blandar ihop saker och blir alltmer förvirrad. Florian Zeller har filmatiserat sin egen succépjäs och till skillnad från många andra försök att gestalta demens, skildras här även den sjukes pers­pektiv. Subtilt och med små medel levandegörs Anthonys förvirring och minnesförlust så publiken också upplever den.


Recensioner och trailer


11/4 VÄRLDENS VÄRSTA MÄNNISKA

Norge, 2021

Regi: Joachim Trier

Medverkande: Renate Reinsve, Anders Danielsen Lie, Herbert Nordrum

Speltid: 121 min


Julie fyller snart 30 och hennes liv är en enda stor röra. Hon har kastat bort sin talang och hennes äldre pojk­vän Aksel vill att de ska stadga sig och skaffa familj. På en fest träffar hon den yngre och charmige Eivind. Hon gör slut med Aksel och kastar sig in i ett nytt förhållande i hopp om att få nytt perspektiv på livet. Men hon kom­mer snart att inse att vissa livsval redan ligger bakom henne.


Recensioner och trailer

25/4 SWAN SONG

USA, 2021

Regi: Todd Stephens.

Medverkande: Udo Kier, Jennifer Coolidge, Linda Evans

Speltid: 105 min


Pat lever ett dystert liv på ålder­doms­­­hem­met när en advokat erbjuder honom en stor summa pengar för att fixa håret på det avlidna lokala socie­tets­lejonet. Det är här han har levt hela sitt liv som ex­­cent­­risk stilikon, kvin­nornas favo­rit­­frisör och på en liten gaybar han själv har startat som den tjusiga ”Mr Pat”. Det sista upp­dra­get och resan blir till en odyssé genom hans gamla hem­stad, full av bitterljuva minnen och där han på ålderns höst upptäck­er en ny, mer accepterande värld.


Recensioner och trailer

9/5 SANNA MÖDRAR

Japan, 2021 

Regi: Naomi Kawase.

Medverkande: Hiromi Nagasaku, Arata Iura, Aju Makita

Speltid: 140 min

Efter en lång och fruktlös kamp för att bli gravid bestämmer sig Satoka och hennes man för att adoptera en pojke. Lyckan är total, men inte för evigt. Några år senare ringer tele­fonen. En kvinnoröst säger: ”Jag vill ha tillbaka mitt barn!” Genom stil­fullt gestaltade tids- och perspektiv­skiften vrider och vänder denna käns­lo­sam­ma historia på den hög­aktuella prob­lematiken runt adop­tioner, barnlös­het och samhäl­lets syn på moderskap och kvinnors kroppar.


Recensioner och trailer